Предимства на подовото отопление: Клиенти и партньори на Pipelife споделят своя опит!

09. ноември 2022

С падането на температурите навън, ние прекарваме повече време вътре, разчитайки на отоплителни системи за поддържане на комфортна среда на живот. И все пак, с толкова много решения за отопление на пазара и покачаващи се цени на енергия, намирането на най-добрата технология за контрол на климата за Вашия дом може да бъде трудно. Нашите клиенти и инсталатори разкриват защо са избрали водно подово отопление от Pipelife пред други алтернативи.

Здравословна среда за живот без излишни съоръжения

Въпреки че е широко известно, че водното подово отопление е сред най-енергийно ефективните отоплителни технологии, много клиенти го избират главно поради подобренията в качеството на въздуха и нивата на комфорт в сравнение със системите, които създават въздушен поток. По-малкото движение на въздуха означава по-малко прах и алергени, което е от полза за малки деца, както и за хора, страдащи от алергии и респираторни заболявания.

„С подовото отопление Пайплайф се радваме на по-свеж и чист въздух, а децата ни са по-щастливи от всякога“, споделя Виктория Христова, собственик на жилище в Ботевград.

Освен това, монтирането на отоплителните тръби в пода означава, че цялата система е безшумна и невидима. Много собственици, като Виктория, оценяват свободата за организиране на пространството вкъщи, без нужда да съобразяват обстоятелства, които възникват при обемни отоплителни тела.

„С две малки деца за нас беше много важно подовете да са топли и да можем да се наслаждаваме на еднакви температури в целия дом. Липсата на отоплителни уреди в стаите също ни позволи да използваме оптимално жилищната площ на къщата - без обемисти радиатори“, казва Виктория.

underfloor heating in private home

Надеждно изпълнение и бърза инсталация

Тъй като изграждането на нова къща обикновено означава решаване на много дилеми, много собственици търсят не само отоплителна система сама по себе си, но и цялостна услуга, която включва намиране на най-доброто решение за техния проект и техническо изпълнение на най-високо ниво.

Поради тази причина Пайплайф България си сътрудничи с доверени инсталатори, които познават системите, произведени и предлагани от Pipelife и могат да гарантират, че инсталацията е бърза, ефективна и в пълно съответствие с местните наредби.

Жилищен проект в село Изворище, близо до Бургас, е идеален пример. Инвеститорът залага на комбинирано решение, което да осигури комфортна вътрешна среда през цялата година. Подовото отопление е комбинирано с конвектори за охлаждане, като и двете системи са монтирани в пода. Първоначално са положени тръбите за охлаждане и покрити с горна изолация и замазка. След това e положен още един изолационен слой преди монтирането на отоплителните тръби.

Цялостната система в къщата от 300 m2 е инсталирана само за седмица. За отоплителната и охладителна система са използвани тръби и фитинги Pipelife Radopress, а монтажът е извършен от доверения инсталатор на Пайплайф България-Цветелин Бончев.

 „Монтирнето вървеше бързо, тъй като със системата Radopress се работи лесно. Освен това получих необходимо обучение от Пайплайф, за да отговаря моята работа на всички наредби и условия за монтаж на системата.“, уточнява той.

Комбиниране на подово отопление с други системи

Системите за подово отопление могат да се използват с различни източници на енергия, предлагайки широка гама от възможности за собствениците на жилища. И въпреки че,  подовото отопление е напълно достатъчна форма на отопление само по себе си, то може да се комбинира и с други отоплителни технологии, ако клиента предпочита това.

Собственик на жилище в покрайнините на София избра комбинирано решение, съчетавайки подово и радиаторно отопление.

Иван Цанов, продуктов мениджър и ръководител на проекта, коментира: „При работа на нисък капацитет, двустепенната термопомпа захранва подовото отопление в къщата. Когато се превключи на по-голяма степен, помпата осигурява енергия за битова гореща вода и радиатори. При необходимост радиаторната система може да се използва за бързо първоначално затопляне на помещенията, но основно къщата разчита на повърхностно отопление.“

Подовото отопление е монтирано на площ от 130 м2, като тръбите са положени върху специална топлоизолация с алуминиево фолио. Благодарение на този слой, топлинните лъчи се отразяват нагоре, като допълнително намаляват топлинните загуби с около 7% в сравнение със стандартните изолационни материали.

Ерата на решения за еко отопление

В домакинствата от ЕС, консумацията на енергия за гореща вода за бита и отоплението, в момента формира повече от две трети от общото потребление на енергия. Както климатичните съображения, така и растящите цени на енергията, засилиха интереса към по-икономични решения за отопление и България е сред много от европейските страни, в които подовото отопление се превръща в стандартно решение.

Системите за подово отопление не само позволяват намаляване на сметките, особено когато са комбинирани с термопомпа, но и остават почти без поддръжка през целия си експлоатационен живот. Безопасният, хигиеничен и безшумен режим на работа са други широко цитирани предимства, които правят подовото отопление все по-разпространено в домакинствата в Европа и се очаква секторът да се разрасне още повече през следващите години.

ЗА ВРЪЗКА С НАС!

Имате въпроси? Изберете най-удобния начин да се свържем с Вас!

Оставете телефонен номер!

Оставете телефонен номер!
Оставете имейл адрес!

EN

Find all needed documents in English and other available languages! Or contact us for further information!

Follow the link

Онлайн магазин

Оторизирани дистрибутори

За контакт

Изберете подходящия начин да се свържем с Вас, за да получите информацията, която Ви е необходима! Оставете свой теледфонен номер или e-mail!

Оставете телефонен номер!

Ще се свържем с Вас по телефона, отбелязан във формата!
Ще се свържем с Вас по имейла, отбелязан във формата!