Цялостно решение за напояване на боровинки на хълмист терен!

06. октомври 2022

Модерните системи за напояване и фертигация увеличават добивите дори когато става дума за взискателни култури и предизвикателни полеви условия. Семеен бизнес в Сърбия, BB Crown Agro Group, избра модерна водоспестяваща напоителна система за своята овощна градина с боровинки от 2 хектара върху неравен терен. От концепцията и дизайна до монтажа и поддръжката, Pipelife се гордее, че е подкрепил семейството по време на целия проект.

BB Crown Agro Group's blueberry field in Obrenovac, Serbia | Pipelife

ТРАДИЦИИ И МОДЕРНИЗАЦИЯ заедно  в постигането на целта

Специализирано в отглеждането на боровинки, семейство Бечин решава да създаде собствена компания - BB Crown Agro Group, преди четири години. Семейният бизнес се намира в Обреновац, Сърбия, а първото им поле с боровинки обхваща площ от 1,8 хектара. Днес BB Crown Agro Group притежава 3,8 хектара боровинкови насаждения, като целта на компанията е да се разшири до общо 6 хектара в най-близко бъдеще.

Най-разпространеният сорт боровинки в овощната градина на BB Crown Agro Group е „Duke“. Ключът към успешното отглеждане на боровинки е правилното поддържане на оптимални почвени условия. Почвата трябва да има стойност на pH между 4 и 5,5, а оптималната електропроводимост на водата за напояване трябва да бъде ~1mS/cm.

Тази година BB Crown Agro Group решава да инвестира в модерна система за капково напояване и фертигация, за да осигури постоянни условия за растеж и по-високи добиви от овощната си градина.

ПО-ВИСОКА ТОЧНОСТ И ПО-НИСКА КОНСУМАЦИЯ: ПРЕДИМСТВАТА НА КАПКОВОТО НАПОЯВАНЕ

Капковото напояване днес се счита за един от най-пестящите вода и хранителни вещества методи в селското стопанство и се прилага широко в овощните градини. Проучванията показват, че за плодове и зеленчуци капковото напояване може да спести 17-43% вода в сравнение с други методи.

С подходяща настройка за капково напояване всяко растение получава точното количество тор и вода, за да процъфтява. Освен това, водата се добавя само в кореновата зона на растението; по този начин няма допълнителни загуби при евапотранспирация.

A row of blueberry plants with a drip irrigation system installed | Pipelife

ЦЯЛОСТНА УСЛУГА ЗА ФЕРМЕРИ

BB Crown Agro Group избра Pipelife за свой доставчик и партньор по проекта, защото семейството търси цялостно решение за капково напояване с цялостна техническа поддръжка.

Вместо да предложат общо,стандартно решение, специалистите на Pipelife съобразяват цялата система за напояване към специфичните полеви условия на овощната градина Бечин. Предизвикателството e да се раздели парцелa с неправилна форма на наклон на отделни зони за напояване и да се избере оптималното разположение на главния и вторичния водопровод.

От тръбите за водоснабдяване и капкообразувателите до дистанционното управление на вентилите, всички елементи на системата sa доставени от Pipelife в началото на инсталационния процес. Поради това, не се губи време в чакане на допълнителни доставки или търсене на конкретни части или компоненти. Освен това, BB Crown Agro Group може също да разчита на надзора и консултантските услуги на Pipelife през всички фази на проекта.

НАСТРОЙВАНЕ НА ЦЯЛОСТНО РЕШЕНИЕ ЗА НАПОЯВАНЕ И ФЕРТИГАЦИЯ

Кръглите маркучи с компенсиращи капкообразуватели (PC) са перфектен избор за неравни или наклонени полета, тъй като гарантират, че едно и също количество вода се подава към всяко растение. Поради 17% наклон на полето, за BB Crown Agro Group е монтирано и поливно оборудване с компенсация на налягането.

Проектът започва реализация в края на март с инсталирането на главния водопровод: 940 метра от DN 32 до DN 50 PE тръби с клас на налягане PN 6. След това са поставени страничните линии, общо над 7000 метра PE 40 напоителни тръби DN 20 PN 4 и капкообразуватели почти 9000 PCND.

С новата настройка, един капкообразувател PCND 4 l/h ще захранва всеки разсад от боровинки, осигурявайки постоянна влажност на почвата и фертигация през целия вегетационен период.

За да има 24/7 контрол върху системата и да елиминира човешките грешки, решението за BB Crown Agro Group включва и контролен блок MINIAGG 6. Комбинирането на капково напояване с една от най-модерните системи за наблюдение и контрол на пазара дава възможност за много прецизно дозиране на водата, като същевременно намалява труда и създава повече гъвкавост за фермера. Операторът може да регулира количеството вода и продължителността на напояване дистанционно, тъй като системата може да отваря или затваря вентили индивидуално.

Control valves of the drip irrigation system in the Becin family orchard | Pipelife

ПРОДЪЛЖАВАЩА ПОДКРЕПА ЗА ПЛОДОВОРНИ СЕЗОНИ

За BB Crown Agro Group пълната система за напояване и напояване е инсталирана на парцел от 2 хектара само за десет дни. Въпреки това Pipelife продължава да подкрепя семейството Becin, като предоставя своите услуги и след това, включително 24-месечна гаранция за резервни части.

През 2023-2024 г. се планира да се разшири сегашната напоителна система с допълнителни 2,2 хектара, осигурявайки оптимални условия за растеж на още повече боровинки в Обреновац

EN

Find all needed documents in English and other available languages! Or contact us for further information!

Follow the link

Онлайн магазин

Оторизирани дистрибутори

За контакт

Изберете подходящия начин да се свържем с Вас, за да получите информацията, която Ви е необходима! Оставете свой теледфонен номер или e-mail!

Оставете телефонен номер!

Ще се свържем с Вас по телефона, отбелязан във формата!
Ще се свържем с Вас по имейла, отбелязан във формата!