Споделяне:

Събирането на дъждовна вода е лесно

21. юли 2023 | 5 min read

Чрез възприемане на устойчиви подходи за управление на дъждовна вода имаме потенциала да пестим милиони кубически метри вода годишно. Тъй като проблема с недостига на питейна вода в ЕС продължава да нараства, повторното използване на дъждовната вода се очертава като устойчиво решение за справяне с недостига на вода и насърчаване на по-ефективни практики за управление на водите. Системите за управление на дъждовни води Pipelife бързо набират популярност в Полша. Напълно модулните, лесни за инсталиране задържателни призми Stormbox предлагат просто и ефективно решение за събиране на дъждовна вода, което е достъпно за всички.

View of the finished installation, highlighting that the Stormboxes are invisible on the surface

Справяне с предизвикателствата, свързани с недостига на вода

През последното десетилетие недостигът на вода в Европа се увеличава и досега засяга приблизително една трета от континента.  Тази тенденция се засилва допълнително от последиците от изменението на климата, които засилиха засушаванията и топлинните вълни.

Докато проблемите с водния стрес често погрешно се свързват единствено с най-южните региони на Европа, на целия континент се наблюдава постоянен годишен спад на запасите от подземни води. Допълнителните усилия за осигуряване на устойчиво използване на водата, като например събирането на дъждовна вода, са от решаващо значение за облекчаване на натиска върху водните ресурси на Европа.

Преодоляване на препятствията към устойчиво управление на водите

Една от страните, в които интересът към повторното използване на дъждовната вода се увеличава, е Полша. През последните години няколко области в страната са засегнати от недостиг на вода, който може да достигне 30% още до 2050 г.

Системите за управление на атмосферни води позволяват лесно улавяне и съхранение на дъждовна вода, която след това може да се използва за различни непитейни цели като напояване, измиване или промиване на тоалетни. По този начин се намалява  зависимостта и напрежението от традиционните водоизточници, като реки и подземни води.

Както  признава  Карол Марзейон, мениджър продуктов екип в Pipelife Полша, осъзнаването на положителното въздействие от повторното използване на дъждовните води нараства всяка година. Клиентите варират от големи строителни предприемачи до собственици на жилища, а основните им очаквания са бърза, лесна инсталация, както и безпроблемна ревизия и поддръжка. Напоследък нараства интересът и към дълбоко инсталираните системи за събиране на дъждовна вода, които позволяват изграждането на подземни резервоари с по-голям капацитет.

Rainwater-Harvesting-Made-Easy

Събиране на дъждовна вода за проекти от всякакъв мащаб

Системите Stormbox на Pipelife се използват широко за задържане и инфилтрация на дъждовни води. Модулният и гъвкав дизайн на блокчетата Stormbox позволява използването им за проектиране на подземни системи за събиране на дъждовна вода с различни размери и обхвати.

Основните предимства на призмите за задържане Stormbox са техният висок капацитет, лесен монтаж и лесно почистване, независимо дали се извършва хоризонтално или вертикално. Освен това, Пайплайф предлага и проектантски услуги, които съчетават всяко решение за събиране на дъждовна вода според предпочитанията и нуждите на клиентите.

 Събраната дъждовна вода може постепенно да се инфилтрира в почвата или системата може да бъде оборудвана с захранваща линия за отклоняване на събраната  вода там, където е най-необходима.

Rainwater-Harvesting-Made-Easy
Rainwater-Harvesting-Made-Easy

Stormbox система в действие

Системата за събиранена дъждовна вода  Stormbox работи в  завода на Пайплайф Полша в Картошино, където миналата есен бяха инсталирани две Stormbox II призми, за да захранват околните зелени площи. Блокчетата Stormbox II са избрани заради тяхната здравина и отворен дизайн за лесна проверка, както и отличния им воден капацитет от 413 dm3.

Дъждовната вода се събира от покрива на офис сградата и след това се насочва през улуци и водосточни тръби към шахта DN 400. На този етап всички механични примеси се разделят, преди водата да достигне призмата от Stormbox II. PVC тръбите и фитингите на Пайплайф свързват улуците с шахтата и инфилтрационните призми, завършвайки системата.

Карол Марзехон обяснява, че подобно решение рядко изисква някаква поддръжка. Блокчетата Stormbox II бяха инсталирани точно до зелените площи в офис сградата на Pipelife Полша и тъй като събраната дъждовна вода постепенно прониква обратно в земята, тя поддържа околните растения и дървета през по-сухите периоди.

"Нашата цел с тези системи е да създадем възможно най-много възможности за възстановяване  на естествения воден цикъл, особено в градските райони", подчертава Марзехон. "Нашите системи предлагат начин за лесно събиране на дъждовна вода от запечатани повърхности и й позволява да се върне към естествената си циркулация."

ЗА ВРЪЗКА С НАС!

Имате въпроси? Изберете най-удобния начин да се свържем с Вас!

Оставете телефонен номер!

Оставете телефонен номер!
Оставете имейл адрес!

Споделяне:

EN

Find all needed documents in English and other available languages! Or contact us for further information!

Follow the link

Онлайн магазин

Оторизирани дистрибутори

За контакт

Изберете подходящия начин да се свържем с Вас, за да получите информацията, която Ви е необходима! Оставете свой теледфонен номер или e-mail!

Оставете телефонен номер!

Ще се свържем с Вас по телефона, отбелязан във формата!
Ще се свържем с Вас по имейла, отбелязан във формата!