Choose your region
Контакт · Languages: BG | EN
Menu

Технология на производство на канализационни тръби от полипропилен тип HT-PPВ завода на фирма „ПАЙПЛАЙФ БЪЛГАРИЯ” ЕООД в гр. Ботевград е монтирана една линия за производство на НТ тръби от диаметър 32 до 160 мм.

ЕкструдериЕкструдерът е мястото респ. машината, в която полипропилена се стапя и с помощта на шнек се уплътнява и хомогенизира, за да може пресовачната глава да и се придаде окончателната форма. Екструдерът които се ползва в завода на „ПАЙПЛАЙФ БЪЛГАРИЯ” ЕООД в гр. Ботевград е производство на фирма „CINCINNATI” Австрия.

Вана

Ваната е мястото, където меката тръба се охлажда рязко и приема окончателната си форма. Това се извършва в комбинация от вакуум и предварително охладена вода. В тази вана се монтира и последната част от екструзионното оборудване, така наречения „калибратор”. Калибраторът е инструмент с строго определен вътрешен диаметър, където тръбата „калибрирайки се”, получава и окончателния си външен диаметър.


Изтеглящо устройство и маркиране на тръбата

За да се осъществява процеса на производство на полипропиленовите НТ тръбите е необходимо изтеглящо устройство, което работи в синхрон с екструдерите.

Точно пред изтеглящото устройство е и поставено маркиращото устройство (принтер), който обозначава всяка тръба, изписвайки върху нея стандарта на който отговаря, диаметъра, производителя и датата и часа на производство. Всяка една тръба произведена в завода на „ПАЙПЛАЙФ БЪЛГАРИЯ” ЕООД е маркирана.


ТрионОхладената непрекъсната тръба се нарязва на зададената дължина на машината за ротационно  рязане и получава едновременно с това и „фаска” (скосяване под ъгъл). Триона  е модел на фирма „SICA” Италия.

Муфираща машинаОтрязаната тръба се придвижва да машината за направа на муфата. За НТ тръбите муфата се прави с помощта на матрица посредством допълнително нагряване на тръбата. Единствено гуменото уплътнение и допълнителния стикер се поставят от оператора при пакетирането на тръбата ръчно.