Невидимите детайли

Покупката на ново жилище е сериозна стъпка, която предопределя условията на обитаване на нас и близките ни хора за дълъг период от време. Наред с внимателното изследване на локацията, квадратурата и цената, честа заблуда при търсенето му е, че то е еднократна инвестиция и най-важно е как изглежда отвън.

Жилището е жив организъм.

То функционира по определен начин, който трябва да бъде контролиран и поддържан. Ако погледнем как се отнасят към строителните нормативи в чужбина, виждаме колко по-задълбочено се съблюдава животът на една сграда. Създаването на график за поддръжка на сградата в годините на нейната експлоатация още не е познато в България, но на запад съществува много отдавна. Създаван неотменно от техническия проект, той описва текущи разходи и прегледи, не по-малко важни от първоначалните.

А как ние се отнасяме към сградите си?

При покупка на жилище клиентът стриктно следи колко е дебела топлоизолацията и каква е използваната дограма. Говори се за енергоефективността все повече и е нормално всеки да е добре информиран за необходимостта от нея. От друга страна, употребяваме усилено ВиК системите в дома си ежедневно, тъй като са ни необходими за почти всички дейности, които извършваме вкъщи. Но изпълнени ли са те както трябва?

С наслада взимаме ключа от новия си дом, обзавеждаме го с любов и старание,  стигаме до детайлите – разкошни пердета, красива ваза, онази абстрактна картина, която отдавна сме харесали… и изведнъж настроението ни помръква. Как се очаква да реагираме, когато току-що завършеният ремонт бъде компрометиран от течове?

Малките течове могат да доведат до големи проблеми.

Сградата не е просто обвивка. Често се опасяваме от теч от покривната конструкция, но ако заложените инсталационни системи не отговарят на стандартите за качество, влага може да избие и отвътре.

На какво трябва да обърнем внимание при избора на нов дом, за да избегнем последващи проблеми? Търсете дефекти във всичко. 

„Кръвоносната система“ на една сграда са нейните тръбни системи

Какви проблеми с инсталациите могат да възникнат?

  • Недостиг на налягане във водопровода – често се дължи на недобро заваряване на полипропиленовите тръби и стесняване на сечението им. Това се дължи на субективния фактор при заварката, която зависи от човешката преценка. Системата за водопровод и отопление с прес връзка осигурява скорост на монтаж и надеждност на връзките, неколкократно по-голяма от тази на стандартните ППР системи.

 

  • Течове – както към всички материали, така и към тръбите, на строителната площадка работниците често се отнасят немарливо; подмятани невнимателно, PVC тръбите за канализация се цепят. В последствие това става причина за петна по стените, пода или таваните с неясен произход. Те „задействат“ сигнализацията, но обикновено са най-малкия проблем, зад който има далеч по-сериозен. Затова постепенно обикновените PVC тръби отиват в историята и на тяхно място вече се използват PVC тръби с добавен карбон, които са доста по-устойчиви на пукнатини и счупване.

Течове могат да появят и вследствие на недобре изпълнена заварка при масово използваните ППР тръби, която отново може да бъде в резултат на субективен човешки фактор. От друга страна, съществуват фитинги, които са така направени, че работникът е невъзможно да сбърка.

  • Високи нива на шум от канализацията – комфортът на обитание до голяма степен зависи от и шумовете, които достигат до нас вкъщи. Чувате как съседа пуска казанчето? А защо това е необходимо? Безшумната сградна канализация осигурява по-голяма сигурност и комфорт, отколкото масово разпространените тръби от ПВЦ. Всички нейни връзки са с гумено уплътнение за 100% водоплътност.

Наглед високата цена за отделни компоненти от тръбните системи не може да се разглежда едностранно. В процесът на полагането им е включена работна ръка, както и множество допълнителните компоненти. При по-лесен монтаж се скъсява времето за изпълнение, а дори единичната цена на фитингите да е по-висока, трябва да се вземе предвид, че често пъти необходимият брой драстично се намалява. С оглед повишаването на цената на труда, човешкият фактор също е съществена част от крайната цена на строителните работи.

Търсете правилните решения.

Важно е да бъдете информирани, за да изискате адекватно качество при покупка на жилище. Сертифицираните продукти осигуряват безпроблемно функциониране на инсталациите. Контролът на качеството е това, което ни предпазва от изненади.

Прозорците могат да бъдат подменени. Вътрешна или външна топлоизолация може да бъде допълнително поставена. Но говорейки за инсталации, не могат да се допуснат компромиси. Подмяната им ще коства множество усилия, време и средства. Първоначалната инвестиция може да ви спести множество проблеми и разходи за в бъдеще. Затова търсете по-висок клас продукти от доказани производители.

 

Източник: www.stroiinfo.com
Автор: Кристин Джалова

Онлайн магазин

Оторизирани дистрибутори