Решения за справяне с атмосферните води събрани в една дума: Raineo®

Населението и размера на нашите градове нарастват, климата се променя, водата се превръща в дефицит. Принудени сме да намираме решения, които ще осигурят бъдещето на идните поколения. В тази статия отблизо се наблюдава ситуацията в Полша и кои проблеми с водата могат да се решат със система за управление на атмосферни води- не само в Полша, но и всички други страни, които се изправят пред подобни проблеми.


Как може подобреното управление на атмосферни води да облекчи водната криза в Полша?
Противно на очакваното, Полша е една от най-сухите държави в Европа и страда от редица проблеми като потъване на нивото на подпочвените води, пресъхващи реки, продължителни суши, прекъсвани от кратки, но силни валежи. Положението според експерти ще се влошава. Те също смятат, че част от проблема се корени в това, че Полша не успява да задържи достатъчно вода.
Често почвата не може да поеме цялото количество, което се излива от кратките и силни дъждове. Увеличаващият се процент на повърхността, която не може да поеме вода(асфалтирани, бетонирани площи), ефект от урбанизацията, не позволява на водата да отиде обратно в почвата. Вместо това, тя се отвежда чрез канали към пречиствателни станции, езера, реки и морето. Наводненията са често срещано явление в урбанизираните райони, защото канализационните системи не могат да се справят с внзапните силни валежи, които се изливат днес.
Полша не е единствената държава, която се сблъсква с подобни проблеми, а експерите са категорични какво трябва да се направи, за да се избегне подобен риск:
• Поддържането на водоносните пластове и спиране потъването на нивото на подпочвените води чрез инфилтрация на водата в почвата, по възможност там, където вали.
• Предпазване от изтичане на замърсители в реки, езера и морета
• Предпазване от наводнения и приливини вълни
• Запазване на водата и повторното й използване
• Облекчаване на канализациите и пречиствателните станции.


Очевидно ключът е в управлението на атмосферните води. Продуктите и решенията на пазара са многобройни, но всяко покрива само част от пъзела, което губи ценно време и ресурси на инвеститори, инженери, обществени власти.


Решения за управление на атмосферните води, концентрирани в една дума: Raineo®
Ние от Пайплайф вярваме, че една система за управление на атмосферните води трябва да се справя с възможно най-много проблеми и то наведнъж.
Ние включихме всички възможности в една концепция- Raineo Stormwater Solutions!
Въпреки, че технологията зад всяка част от системата е сложна и базирана на години разработване и развитие, функцията й е проста: улавяне-филтриране или пречистване-инфилтрация или задържане – повторно използване или източване на атмосферните води. Всяка част от този цикъл може да се приложи самостоятелно или в комбинация с останалите.


Инфилтрация или задържане? Отговорът е Raineo® Stormbox.
Задържането на дъждовната вода и връщането й обратно в почвата чрез контролирана инфилтрация поддържа нивата на подпочвените води и попълва водоносните пластове. Наред с поддържането на природния цикъл, инфилтрацията чрез Стормбокс е също и икономически изгодна както за обществените сгради, така и за частните собственици: по-ниски ВиК такси, облекчаване на канализацията и пречиствателните станции, превенция от наводнения.
Задържането на атмосферните води също облекчаване на канализацията, но на друг принцип. Водата от дъждове и топящите се снегове се складира, когато е в най-високото си ниво и след това се оттича постепенно в комбинираните канализационни системи. А повторното изполване на задържаната вода като друга възможност, също набира популярност.

Пайплайф Стормбокс II за Жельона Гора е до момента най-големия проект за екосъобразен обществен транспорт.
Проектът включва 64 автобуса с ниски емисии, изграждането на терминал за автобуси и реконструкция на съществуващото депо. Проектът за 167.2 млн. полски злоти е ко-финансиран от фонд на Европеския съюз, а останалото са разход на Полската железница и Общината.
За да се запазят терминала и депото сухи и работещи при всякакви условия, е нужно да се поеме 330л дъждовна вода в секунда, докато комбинираната канализация може да поеме само 20л/сек.
Главният изпълнител се спира на Пайплайф Стормбокс II. 960 блокчета с общ обем от 396.5 куб.м(396, 480 литра) са подредени в 4 вертикални редици и увити в геотекстил и геомембрана. Ето какво убеждава изпълнителя да избере системата:
• Дизайнът, който спестява място и неговия капацитет

• Здравината на блокчетата Стормбокс

• Безопасната и бърза инсталация

• Лесна и безопасна поддръжка

Решаваща за избора се оказва и подкрепата от техническия екип на Пайплайф Полша.

Новият автобусен терминал и депо на Жельона Гора са финализирани и влизат в експлоатация през септември 2019г.

Колаборацията и иновациите ни помагат в предизвикателствата.

21- и век е със сигурност век на промени, локални и глобални, технологични и социални. Това разбра се води до редица проблеми в околната среда, които стават все по-очевидни. За щастие, ние притежаваме технологията, добрите практики и точните партньори, за да намерим решения, които да ни осигурят безопасен живот и да срещнат нуждите ни.

EN

Find all needed documents in English and other available languages! Or contact us for further information!

Follow the link

Онлайн магазин

Оторизирани дистрибутори

За контакт

Изберете подходящия начин да се свържем с Вас, за да получите информацията, която Ви е необходима! Оставете свой теледфонен номер или e-mail!

Оставете телефонен номер!

Ще се свържем с Вас по телефона, отбелязан във формата!
Ще се свържем с Вас по имейла, отбелязан във формата!