От Черно море до Антарктида: Пайплайф България доставя водопровод за Българската Полярна База

03. януари 2024

Антарктида е петият по големина континент на нашата планета, покриващ една десета от земната повърхност. Тъй като територията на континента е почти изцяло покрита с лед, осигуряването на питейна вода за полярните изследователски станции изисква изключително надеждна инфраструктура. Екипът на Пайплайф България имаше честта да дари тръбна система PE 100-RC на антарктическата база на страната на остров Ливингстън.

Antarctic researcher views

СИЛНО ИСТОРИЧЕСКО ПРИСЪСТВИЕ НА ОТДАЛЕЧЕН КОНТИНЕНТ

Територията на Антарктида се управлява колективно от група държави съгласно Антарктическия договор. България е една от страните по Договора, като поставя основите на своята изследователска база през 1988 г. Оттогава базата служи за геоложки, биологични, глациологични, метеорологични, топографски и географски проучвания, както и изследвания в област на медицината.

Сезонната база "Св. Климент Охридски" се намира на полуостров Хърд, на 130 метра от Емонската залив, използван за транфер на необходимото оборудване и персонал. Основен водоизточник в района е потока Резов, който тече през летния период.

ПРЕОДОЛЯВАНЕ НА ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВАТА В ЕКСТРЕМНИ СРЕДИ

През  юни 2022 г. доц. д-р инж. Борис Цанков, заместник-ректор на Университета по архитектура, строителство и геодезия, се свърза с Пайплайф България относно необходимостта от полагане на водоснабдителна система, която да осигури постоянно водоподаване към вече съществуващите и новоизграждащите се постройки в базата "Св. Климент Охридски".

„С колеги логистици проучихме близките водоизточници и решихме как да подобрим водоснабдяването на базата“, обяснява той. „Преди това разчитахме на маркуч, който се разпъва, когато пристигне първата група полярници и се прибра, когато базата се затваря за следващия изследователски сезон. Тази система обаче разчита на метални връзки, които бързо замръзват при падане на  температурите, което води до спиране на водата и създава дискомфорт."

Екипът на Пайплайф България веднага откликва на молбата и дарява 150 метра тръби PE100RC DN63. Тръбите са транспортирани до антарктическата база с изследователския кораб „Свети Кирил и Методий“, първия български изследователски кораб, който отплава от Черно море. Преди този исторически момент, българският антарктически екип разчита на логистична подкрепа от други държави, за да достигне до базата.

The installation of the pipes was carried out by Assoc. Prof. Tsankov and his team
The installation of the pipes in Antarctic base

ТРЪБОПРОВОДНА СИСТЕМА, СЪЗДАДЕНА ЗА предизвикателни УСловия

Монтажът на тръбите е извършен от доц. д-р инж. Борис Цанков и неговия екип, с подкрепата и насоките, осигурени от екипа на Пайплайф България. Полагането на тръбите се осъществява през февруари-март 2023 година, за да се гарантира, че водоснабдителната система е напълно подготвена, за да влезе в експлоатация през следващия изследователски сезон.

„Предизвикателството не е в хидравликата, а в терена, който е предимно от трошен камък“, припомня доц. д-р инж. Цанков. „Тръбите бяха захванати с метални шипове и скоби на 10-15 сантиметра над нивото на терена и трябваше да бъдат разположени така, че да не се образуват остри ъгли и обратни наклони. На място бяха направени изчисления как тръбите да бъдат положени оптимално.“

В суровата антарктическа среда тръбите PE100RC се доказават като оптимално решение, предлагайки изключително дълъг експлоатационен живот и висока устойчивост на температурни крайности, точкови натоварвания и пукнатини. Освен изключителни механични свойства, тръбите PE100RC са също така леки и гъвкави, което улеснява и ускорява монтажа.

The installation of the pipes was carried out by Assoc. Prof. Tsankov and his team
The installation of the pipes

НАДЕЖДНАТА ИНФРАСТРУКТУРА ПОДПОМАГА БЪДЕЩИТЕ ПРОУЧВАНИЯ



Новата водоснабдителна система вече е готова за пускане в експлоатация през настоящия изследователски сезон, за който 32-рата българска полярна мисия вече е на път към остров Ливингстън.

И двете страни, Пайплайф България и Българският антарктически институт, предвиждат бъдещи съвместни проекти, които да засилят още повече успешното сътрудничество и да подобрят инфраструктурата на територията на база Св. Климент Охридски.

 

*Снимков материал: доц. д-р инж. Борис Цанков

ЗА ВРЪЗКА С НАС!

Имате въпроси? Изберете най-удобния начин да се свържем с Вас!

Оставете телефонен номер!

Оставете телефонен номер!
Оставете имейл адрес!

Споделяне:

EN

Find all needed documents in English and other available languages! Or contact us for further information!

Follow the link

Онлайн магазин

Оторизирани дистрибутори

За контакт

Изберете подходящия начин да се свържем с Вас, за да получите информацията, която Ви е необходима! Оставете свой теледфонен номер или e-mail!

Оставете телефонен номер!

Ще се свържем с Вас по телефона, отбелязан във формата!
Ще се свържем с Вас по имейла, отбелязан във формата!