Сифонно/ вакуумно покривно отводняване: рискове, предимства и значение при проектиране

29 февруари 2024г

 Сифонните покривни дренажни системи са най-ефективната технология за отвеждане на дъждовна вода за плоски покриви и покриви с малък наклон. В сравнение с гравитационните системи, сифонният дренаж може да се похвали с поне два пъти по-висок дебит, предлагайки по-добра защита от течове и преливания. Въпреки това, за да функционират правилно, сифонните дренажни решения трябва да бъдат безупречно проектирани. Мачей Тетерка- технически експерт вътрешносградни системи в Пайплайф, разказва за значението на правилния дизайн и други ключови съображения за осигуряване на оптимална производителност и дълъг експлоатационен живот на решенията за сифонно отводняване.

The most effective rainwater discharge technology for flat and low-gradient roofs

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА СИФОННОто ОТВОДняване НА ПОКРИВИ И КАК РАБОТИ?

Сифонните дренажни системи разчитат на отрицателно налягане, за да създадат ефект на вакуум и бързо да отстранят дъждовната вода от покривите. За разлика от традиционните системи, базирани на гравитацията, въздухът не навлиза във водосточните тръби, което води до по-висок дебит, по-големи обеми отстранена вода и намалени рискове от натрупване на вода върху покривите.

В допълнение, сифонните системи за отводняване на покрива спестяват място. Вместо да се монтират под наклон, свързващите тръби могат да вървят успоредно на тавана и могат да се използват по-малки диаметри, без това да повлияе на ефективността на дренажа.

Но за да функционира правилно, всяка сифонна покривна дренажна система трябва да бъде проектирана, съобразена със спецификата на сградата и режима на валежите в съответния район. 

„Всяка грешка на етап проектиране може да доведе до това, че цялата инсталация работи с намалена ефективност или още по-лошо, изобщо не работи“, казва Мачей Тетерка. „Поради това е от съществено значение проектирането на сифоничната покривна дренажна система да се извършва от човек със значителни познания и опит в тази технология.“

МЕТЕОРОЛОГИЧНИ УСЛОВИЯ: РЕШАВАЩ ФАКТОР при проектиране

Всяка сифонна покривна дренажна система е пригодена за определено количество валежи. Ако действителната интензивност на валежите е по-ниска, системата ще функционира като традиционна гравитачна система. В случай, че интензивността на валежите значително надвишава очакваното количество, системата може да се затрудни да се справи с големия приток на дъжд и дори да се повреди.

Следователно типичните количества валежи за района трябва да бъдат отчетени още в етапа на проектиране. Размерът на системата също се определя, като се има предвид колко често е вероятно да бъде превишен типичния интензитет на валежите.

„Не е оптимално да се инсталира система за количества валежи, които могат да се появят само веднъж на няколко десетилетия“, обобщава Тетерка. „За такива случаи проектирането на системи за аварийно преливане е по-добро и по-рентабилно решение.“

The most effective rainwater discharge technology for flat and low-gradient roofs

ПРОЕКТИРАНО ОТ ЕКСПЕРТИ: СИФОННИ СИСТЕМИ, базирани на ОПИТ 

За да гарантира, че клиентите винаги могат да разчитат на бързи дизайнерски услуги на експертно ниво, Pipelife работи с опитни проектанти, специализирани в строителни услуги и притежаващи богат опит в решенията за сифонен дренаж. Проектантски услуги са достъпни за клиентите на Pipelife на всички пазари.

Само за няколко дни след получаване на информация за чертежите и напречните сечения на покрива, експертите на Pipelife изготвят оптимизиран проект на системата и го споделят с клиента.

The most effective rainwater discharge technology for flat and low-gradient roofs
The most effective rainwater discharge technology for flat and low-gradient roofs

ИДЕЯ ДО МОНТАЖ: завършен проект за СИФОНно покривно отводняване

През есента на 2023г., компанията Tadmet, със седалище в Северна Полша, се свързва с Pipelife относно сифонна покривна дренажна система за ново складово хале. Масивната сграда с разгъната площ от над 7700 m² и височина на покрива от около 14 метра,  изисква дълготраен, високонадежден и ефективен покривен дренаж, който да предпазва складираните стоки дори при екстремни метеорологични условия.

В отговор на запиването на клиента, експертите на Пайплайф изготвят проект, изцяло съобразен със спецификата на сградата и моделите на валежите в окръг Кошчежина. Като се има предвид архитектурният план на новия склад, като най-доброто решение е определена система с 27 воронки и четири вертикални водосточни тръби.

„Бяхме впечатлени от бързината, отзивчивостта и качеството на услугите, предлагани от Pipelife“, казва Дариуш Островски, собственик на компанията Tadmet. „Дизайнът на системата, който получихме, беше индивидуално изготвен и професионално оформен, но в същото време лесен за разбиране.“

За да гарантира дълготрайността и безупречната работа на системата, Пайплайф Полша доставя цялостен продуктов пакет за сградата, включително воронки, близо 600 метра дренажни тръби, повече от 370 фитинги и допълнителни системи за монтаж. Представител на Pipelife поддържа връзка с клиента по време на процеса на инсталиране, за да предостави помощ в случай на въпроси или неяснота.

Сградата е завършена през декември и Островски е доволен от резултата:

„Инсталацията премина гладко, което свидетелства за високото качество на продукта и отличната услуга, която се предлага на клиентите. Инсталираната дренажна система работи според очакванията и без проблеми. Много сме доволни от резултата и решението си да се доверим на Pipelife.”

 

Споделяне:

EN

Find all needed documents in English and other available languages! Or contact us for further information!

Follow the link

Онлайн магазин

Оторизирани дистрибутори

За контакт

Изберете подходящия начин да се свържем с Вас, за да получите информацията, която Ви е необходима! Оставете свой теледфонен номер или e-mail!

Оставете телефонен номер!

Ще се свържем с Вас по телефона, отбелязан във формата!
Ще се свържем с Вас по имейла, отбелязан във формата!