Когато традицията срещне модернизацията:решение за капково напояване за разсадник за плодни дървета!

Собствениците на разсадници знаят, че производството на здрав разсад изисква постоянно напояване. Когато разсадник в Шабац, Сърбия, трябва да подсигури адекватно напояване за своите 600 000 разсада, те се обръщат към Pipelife, за да помогнат за проектирането на система за капково напояване, която да осигури надеждни условия през следващите години, независимо от времето.

 

fruit nursery irrigation in Serbia

ПОСТИГАНЕ НА ОПТИМАЛЕН РАСТЕЖ НА РАЗСАД ЗА ПЛОДНИ ДЪРВЕТА

Fleunerra d.o.o. е разсадник със седалище в Шабац, Сърбия, специализиран в разсад от ябълки и череши. Разсадникът е основан през 2015 г. от Henry Fleuren Holding B.V. в Холандия, а успеха на компанията се крие в комбинирането на холандска технология със сръбска почва. Настоящият производствен капацитет на Fleunerra d.o.o. е около 600 000 разсада от ябълки и череши годишно. Всички насаждения са разположени в област Срем и обхващат площ от около 50 хектара.

Основният продукт на разсадника е 2-годишен разсад от ябълка с пет до седем малки разклонения. Освен това, 18-месечен разсад се произвежда чрез засяване на подложката през август, а едногодишен разсад може да бъде произведен по поръчка.  

В момента, в разсадника се отглеждат над 20 различни сорта разсад, включително популярните сортове ябълки „Голдън Делишес“, „Гала“, „Фуджи“ и „Грани Смит“, както и череши „Кордия“. Отглеждането на тези сортове обаче изисква идеални условия за отглеждане, почва и вода. Тази година разсадника решава да инвестира в модерна поливна система за новите 20 хектара с насаждения.

ПРОЕКТИРАНЕ НА ЦЯЛОСТНА ВОДОСНАБДИТЕЛНА И НАПОИТЕЛНА СИСТЕМА

Pipelife проектира персонализирана система за капково напояване, както и доставя необходимите продукти за напояване за новата плантация. През март са монтирани 4808 метра HDPE PN6 тръба с диаметър DN50–DN140. След това са  поставени над 108 000 метра капкови маркучи с разстояние между капкообразувателите 30 cm и дебит от 0,8 л/ч.   

За водоизточник е използван кладенец с дебит 16 л/сек, а парцелът от 20 хектара е разделен на осем участъка. Всяка зона се напоява в продължение на 1,5 часа на ден, като се гарантира, че всеки разсад получава оптималната си водна дажба. Процесът е високоефективен и спестява вода — капковото напояване осигурява вода в кореновата зона на всяко растение, което означава, че има минимално изпарение или изтичане.

В края на всеки напоителен сезон, системата трябва да се промие с разтвор на азотна киселина, така че разклоненията да са чисти и готови за следващия. Както при всички проекти за напояване, Пайплайф ще посигури 24-месечна гаранция и пълна поддръжка за клиента.   

Добро СЪТРУДНИЧЕСТВО ЗА УСПЕШНИ СЕЗОНИ НА РАСТЕЖ

Pipelife си сътрудничи с Fleunerra d.o.o. в продължение на две години, предоставяйки различни продукти и услуги за напояване, заедно с цялостна техническа поддръжка.

Цялата поливна система за новия разсадник също е проектирана и доставена от Pipelife. От началото до края на инсталацията, проекта върви гладко, тъй като няма забавяния или друг вид проблеми, които понякога възникват при множество различни доставчици.

След успеха на този проект Fleunerra d.o.o. вече планира да построи нов разсадник от 25 хектара през 2023 г. и да го оборудва с подобно решение за капково напояване от Pipelife.

 

Проекта накратко:РАЗСАДНИК ЗА ПЛОДНИ ДЪРВЕТА

Локация

Шабац, Сърбия

Клиент

Fleunerra d.o.o

Финализиране на проекта(с продуктите на Pipelife)

март 2022

Време за монтаж

14 дни

Размер на проекта

20 хектара

Тръба HDPE100 DN140 PN6 12 M

708 м

Тръба HDPE100 DN110 PN6 50 M

400 м

Тръба HDPE100 DN90 PN6 100 M

300 м

Тръба HDPE100 DN75 PN6 100 M

400 м

Тръба HDPE100 DN63 PN6 100 M

1,300 м

Тръба HDPE100 DN50 PN6 100 M

1,700 м

Лентов капков маркуч 6MIL 16мм 30см 0,8л/ч

108,000 м

Имате въпроси относно Вашата напоителна система? Попитайте нашите експерти като попълните формата за контакт!

*  Задължителни полета

+387

EN

Find all needed documents in English and other available languages! Or contact us for further information!

Follow the link

Онлайн магазин

Оторизирани дистрибутори

За контакт

Изберете подходящия начин да се свържем с Вас, за да получите информацията, която Ви е необходима! Оставете свой теледфонен номер или e-mail!

Оставете телефонен номер!

Ще се свържем с Вас по телефона, отбелязан във формата!
Ще се свържем с Вас по имейла, отбелязан във формата!