Енергийноефективни алтернативи за ОВК проекти

21. август 2023

ОВК или отопление, вентилация и климатизация е критичен аспект при проектирането и строителството на сгради. ОВК системите регулират вътрешната температура, влажността и  качеството на въздуха, за да осигурят комфортна и здравословна среда за обитателите.

  Въпреки това, тъй като тези  системи  имат най-голям принос за потреблението на енергия в световен мащаб, има нарастващо  търсене на устойчиви ОВК решения, включително енергийноефективни алтернативи на конвенционалните системи. 

Exploring-HVAC-Alternatives

Необходимост от устойчиви ОВК решения

Според Европейската комисия сградите са отговорни за 40% от потреблението на енергия в ЕС. Освен това се предполага, че средно ОВК системите представляват  38% от потреблението на енергия в сградите, което представлява 12% от глобалното потребление на енергия.

В този контекст не е изненадващо, че правителствата, политическите институции и строителните регулатори са все по-загрижени за енергийната ефективност на сградите и техните ОВК системи.

От 2020 г. насам  Европейската  комисия прилага Европейския зелен пакт в опит да направи Европейския съюз климатично неутрален до 2050 г. Зелената сделка е набор от политически инициативи, които имат за цел да  насърчат енергийноефективното използване на ресурсите и да придвижат Европа към чиста, кръгова икономика.

Например, Директивата за енергийните характеристики на сградите изисква от държавите-членки на ЕС да приемат законодателство за необходимостта  всички нови сгради да бъдат с почти нулево нетно потребление на енергия (NZEB  ) до 2021 г., а всички нови обществени сгради да бъдат NZEB до 2019 г.

Основните методи за измерване на влиянието в сградното строителство, като BREEAM, LEED и DGNB, също наблягат на енергийната ефективност на новите сгради по подобни причини. Сградите, обект на сертифициране, трябва да отговарят на специфични критерии, свързани с енергийните характеристики, включително устойчивостта и ефективността на техните ОВК системи.

 

Преминаване към енергоспестяващи системи

Традиционните методи за отопление, климатизация и вентилация отдавна се свързват с висока консумация на енергия и неравномерно разпределение на температурата. Наред с развитието  на регулацията, тази неефективност поставя собствениците на сгради, предприемачите и обитателите пред засилено търсене на енергийноефективни алтернативи за ОВК проектите си.

Underfloor heating and cooling in family home | Pipelife
Exploring-HVAC-Alternatives

Отопление

Отоплителните инсталации често разчитат на радиатори или уреди с принудителен въздух, които отопляват помещенията неравномерно и изискват относително високи температури, за да се постигне комфортна вътрешна среда.

В търсенето на енергийноефективна алтернатива, свързана  с традиционните настройки, системите за водно отопление стават все по-популярни. Лъчистите  системи за отопление  се възползват от цялостен дизайн,  който позволява равномерно отопление както на малки, така и на големи пространства.

Вместо въздух, хидрнните системи регулират вътрешните температури чрез циркулиране на гореща вода през тръби, които минават под пода или са вградени в стени. Тяхната превъзходна енергийна ефективност се крие в способността им да произвеждат лъчиста топлина, която постига оптимален топлинен комфорт при по-ниски температури от традиционните уреди. Например, обитателите със система за принудителен въздух може да се нуждаят от вътрешна температура от 22 °C, за  да се чувстват комфортно. С хидронна система, те постигат усещането за  топлинен комфорт при 20 °C.

Тези ниски работни температури допълнително повишават ефективността на хидронните системи, тъй като  позволяват лесна интеграция с устойчиви системи и енергийни източници, както слънчеви и геотермални, така и термопомпи.

И накрая, техният универсален дизайн  улеснява цялостното покритие на големи площи.  Те могат да се положат под целия под или стена, за да се гарантира,  че цялото пространство  получава еднакво топлинно излъчване, избягвайки горещите и студените точки, свързани с конвенционалните системи.  

 

Exploring-HVAC-Alternatives

Климатизация

Конвенционалните климатични инсталации с принудителен въздух се борят със същата неефективност като отоплителните си колеги. Неефективността  на въздуха като термичен проводник означава, че те изискват огромни количества енергия, за да сведат температурата на помещението до комфортно ниво.

Също така, климатиците обикновено са обемни, тъй като собствениците на жилища често избират по-големи единици с убеждението, че те ще осигурят по-добро охлаждане. Това погрешно схващане води до цикличност, която кара единиците да работят неефективно, да генерират по-високи сметки за електроенергия  и да се износват по-бързо.

Постоянният цикъл на охлаждане и изсушаване на въздуха също може да доведе до неравномерни температури, течения и  променливи нива на влажност в пространството, което води до некомфортна среда на живот и работа.

Освен това, климатичните системи често разчитат на тръбопроводи, които могат да бъдат предразположени към течове,  загуба на топлина и развитие на бактерии, ако не се поддържат редовно.

Както и при отоплението, хидронните системи могат да осигурят енергийно ефективна охлаждаща алтернатива на климатиците. Системите за водно охлаждане също използват вода  за регулиране на температурата на помещението чрез циркулираща студена вода през  тръбна мрежа.

Макар и по-малко подходящи за подови приложения, системите за водно охлаждане работят добре  в стени и  предлагат особени предимства по отношение на ефективността, когато се монтират в  тавани. Интегрирането на тавана  осигурява най-равномерно охлаждане в цялата стая.

Създадени по този начин, системите за водно охлаждане предлагат същите предимства що се отнася до енергийна ефективност: те изискват по-малко енергия, за да намалят температурата на помещението, подходящи са за интегриране с източници на  възобновяема енергия и осигуряват равномерно покритие в големи пространства. Те могат да бъдат инсталирани и като комбинирана система  за осигуряване както на отопление, така и на охлаждане, осигурявайки комфортна среда за живот през цялата година. 

Енергийноефективни ОВК решения  за устойчиво бъдеще

С глобалния фокус върху намаляването на въглеродните емисии и постигането на неутралност по отношение на климата, от решаващо значение е да проучим и приложим енергийноефективни алтернативи за ОВК в нашите домове и сгради. Интегрирането  на хидронните системи с възобновяеми енергийни източници, както и приемането на съвременни решения за вентилация, демонстрира потенциала за създаване на устойчиви, енергийно ефективни сгради, които съответстват на целите на Европейския зелен пакт и други глобални инициативи.

Като приоритизираме ефективността при проектирането, изграждането и експлоатацията на нашите сгради, можем да допринесем за глобалните усилия срещу изменението на климата, като същевременно гарантираме благосъстоянието и комфорта на обитателите. Дойде време да инвестираме в устойчиви ОВК решения , които ще оформят бъдещето на нашата застроена среда.

EN

Find all needed documents in English and other available languages! Or contact us for further information!

Follow the link

Онлайн магазин

Оторизирани дистрибутори

За контакт

Изберете подходящия начин да се свържем с Вас, за да получите информацията, която Ви е необходима! Оставете свой теледфонен номер или e-mail!

Оставете телефонен номер!

Ще се свържем с Вас по телефона, отбелязан във формата!
Ще се свържем с Вас по имейла, отбелязан във формата!