Системите за управление на атмосферни води на Пайплайф набират популярност в Латвия

28. януари 2022 | 5 min read

Поради променящите се климатични модели   и  все по-честите и  интензивни периоди на  валежи, страните в цяла Европа търсят начини за предотвратяване на наводненията  и щетите,  които  те могат да причинят. Урбанизираните територии,  където естествената инфилтрация е намалена поради запечатване на  почвата,  са особено уязвими.  Призмите за задържане и инфилтрация в почвата Stormbox II все повече се използват за намаляване на  риска от наводнения в най-съвременните зали в Рига, Латвия.  Два скорошни проекта са Mežaparks Open-Air Stage и Daugava Stadium  hockey arena. 

The facade of Daugava stadium hockey arena | Pipelife

НЕДОСТАТЪЦИ НА ТРАДИЦИОННИТЕ ПОДХОДИ ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА Атмосферни ВОДИ

Най-често срещаните методи за управление на дъждовната вода в  Латвия все още включват насочване на  валежите директно в комбинирани канализационни системи.  Това води до допълнително натоварване  на пречиствателните  станции, намалявайки тяхната ефективност и  увеличавайки оперативните разходи. Ако дъждовната вода се насочва в канализационните системи,  са  необходими и тръби с по-голям диаметър, което означава по-високи разходи за материали, строителство и експлоатация.

Освен това, тези системи не са изградени с оглед на изменението на климата и по време на обилни валежи, те могат да се препълнят. Ако това се случи,  излишната дъждовна вода и канализацията, в случай на комбинирани  системи,  може да замърсят водните обекти и почвата.  

Призми за задържане и инфилтрация: МОДЕРНО РЕШЕНИЕ ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА атмосферни ВОДИ

Системите за управление на дъждовни води работят чрез събиране на дъждовна вода от покриви или повърхности над земята, пречистват я и я насочват към система за задържане  под земята. Оттам водата може да се инфилтрира в почвата или да се съхранява за повторна употреба. Такава система не само значително намалява възможността от  наводнения в съответния район, но също така помага да се спестят водни ресурси и да се възстанови естественият воден цикъл.

Stormbox II на Пайплайф се превръща в една от най-популярните системи за задържане и инфилтрация на дъждовни води в Латвия. Stormbox са произведени от сертифициран полипропилен (PP-B). Материалът е напълно рециклируем и може да се похвали с  повече от 50 години експлоатационен живот. Всеки Stormbox II е с размери  1,2 x 0,6 x 0,6 метра и капацитет 412 литра.

Благодарение на модулния си дизайн и факта, че не изисква допълнителни свързващи елементи, инсталирането на Stormbox II  е бързо и лесно. Блокчетата могат да бъдат  подредени на няколко реда и могат да бъдат нарязани наполовина, за да се постигне необходимия размер. Всички компоненти, необходими за монтажа, включително геотекстил, мембрани и адаптери, се доставят заедно като една цялостна система.

Поради  тези качества,  клиентите на Pipelife Латвия избират  Stormbox II в няколко мащабни проекта, включително хокейната арена на  стадион Daugava и откритата сцена Mežaparks .

Putting together Stormbox II system | Pipelife
Stormbox II retention crates being installed in Mezaparks | Pipelife

НАЙ-ДОБРаТа СИСТЕМА за СЪБИРАНЕ НА ДЪЖДОВНА ВОДА ЗА НАЙ-ГОЛЯМАТА ОТКРИТА СЦЕНА В ЛАТВИЯ

Mežaparks Open-Air Stage е сред най-значимите културни места в страната и  сцена на латвийския фестивал за песни и танци. Включено в списъка на ЮНЕСКО за културно наследство, грандиозното събитие се провежда на всеки четири години, като събира десетки хиляди хорови певци и фолклорни танцьори със стотици хиляди зрители.

Обновяването на откритата сцена Mežaparks и околностите й започва през 2016г. и се извършва на няколко етапа. Най-амбициозен е втория етап, завършен през  2021 година. Наред с други разработки, той предвижда изграждането на четири отделни системи за инфилтрация на дъждовни води с капацитет от 8,64 до 93,31 м3. Общо Пайплайф Латвия достави повече от 300 блокчета Stormbox II за откритата сцена на Mežaparks. 

Aerial view over the open air Mezaparks Open-Air Stage | Pipelife

ПРОЕКТ ЗА СТАДИОН "ДАУГАВА": играта за ПРЕДОТВРАТЯВАНЕ НА НАВОДНЕНИЯ стартира

 Хокейната арена на стадион "Даугава" е пусната в експлоатация през 2021 г., точно преди Световното първенство на IIHF в Рига. Новооткритото място служи като тренировъчна арена за отборите участници и оттогава е домакин на национални и международни спортни събития.

Арената може да се похвали и с модерно решение за инфилтрация на дъждовна вода. Повърхностният отток от  покрива и заобикалящата го територия се събира и пренася в площ с размери  24 х 18 х 1,2  метра  с общ капацитет 518,4 м3. Въпреки  съществуващите подземни мрежи и дървета, растящи в парцела, проектантите и специалистите на Пайплайф  успяват да намерят подходящо решение. Общо 1200 блокчета Stormbox II, подредени в два реда, са използвани за  изграждане на системата за инфилтрация.

Клиентът SIA TGME избра Пайплайф и заради висококачественото обслужване, бързата доставка и добрите условия за плащане. 

 Иванс Осиповс,   председател  на  Управителния съвет на  SIA TGME, заявява: "Работим с Пайплайф от дълго време и  успяхме да станем свидетели на  отличното качество на техните продукти в много случаи. Пайплайф е нашият  доставчик в много от нашите проекти; Доставките  винаги се извършват бързо, а  качеството на  обслужване на клиентите също е добро:  служителите са професионалисти и винаги са готови да помогнат. По време на   този проект не беше трудно да се изгради призмата за инфилтрация с блокчета Stormbox II. Всички работи бяха  завършени  според проекта, а това, което се отнася до  материалите и доставките  на  Пайплайф,  нямаше закъснения."

Daugava stadium ice hall | Pipelife

МОДЕРНИЗИРАНЕ НА СИСТЕМИТЕ ЗА ДЪЖДОВНИ ВОДИ ДНЕС ЗА бъдеще БЕЗ НАВОДНЕНИЯ

Прогнозите на Европейската агенция за околната среда показват, че през  21-ви век  в  районите в Северна и Североизточна Европа може да има до 35% повече валежи през зимата. Затова  спешно е необходима реконструкция и модернизация на остарели мрежи и съоръжения за управление на дъждовни води.

Подземната система за задържане и инфилтрация на дъждовни води Stormbox II  печели доверието на  клиентите като удобно решение за градски и жилищни райони поради широката си адаптивност, лесна инсталация и поддръжка. Поради тези причини Stormbox II убедително служи като първа линия на защита за ключови инфраструктурни обекти и сгради, избягвайки потенциални щети от наводнения.

Споделяне:

ЗА ВРЪЗКА С НАС!

Имате въпроси? Изберете най-удобния начин да се свържем с Вас!

Оставете телефонен номер!

Оставете телефонен номер!
Оставете имейл адрес!

EN

Find all needed documents in English and other available languages! Or contact us for further information!

Follow the link

Онлайн магазин

Оторизирани дистрибутори

За контакт

Изберете подходящия начин да се свържем с Вас, за да получите информацията, която Ви е необходима! Оставете свой теледфонен номер или e-mail!

Оставете телефонен номер!

Ще се свържем с Вас по телефона, отбелязан във формата!
Ще се свържем с Вас по имейла, отбелязан във формата!