Правилно заваряване на PPR тръби и фитинги

През годините PPR системата се наложи, като водеща при изграждането на сградни водопроводни инсталации. Това е така защото този тип тръби и фитинги имат много достойнства и дават голяма сигурност и не на последно място с тях се работи сравнително лесно.

За съжаление обаче много инсталатори разчитайки на опита си и изграденото усещане за материала не спазват точно изискванията за заваряне на тръбите и фитингите. Това често води до ненадежни връзки или пък до компрометирани заварки. Има няколко често срещани сценария за това. Единия случай е, когато по невнимание се задържи тръбата или фитинга твърде дълго в заваръчната машина, което води до прегряване на елемента и до свиване на светлия отвор. Това води до намалено пропускане на вода и загуба на налягане. Другия случай е, когато температурата на заваръчната машина не е достигнала необходимите 260⁰С. При този случай заварката не е изпълнена според изискванията тоест няма достатъчно заварена площ, която да осигурява заварката и има голяма вероятност да се компрометира при експлоатация.

На снимката се вижда разрез на фитинг с три заварки:

1 – заварка според стандарта.

2 – заварка, при която има прегряване .

3 – заварка с не достатъчно загрята заваръчна машина.

 

ppr welding

Погледнато през отвора на тръбата при прегрята заварка се вижда как точно изглежда стеснението:

 

Ние от Пайплайф препоръчваме дори и на опитните инсталатори да си припомнят необходимото време за манипулациите при заварянето на PPR системата за да се избегнат такива грешки.
Изискванията за заваряване на PPR можете да откриете в „Наръчника на инсталатора“.

Онлайн магазин

Оторизирани дистрибутори