Фаската – един недооценен елемент от тръбата!

Фаската представлява скосяване под определен ъгъл на ръба на стената на тръба. Тя се прави при почистване на остри ръбове в следствие на рязане, a и като изискване при монтаж.
Фаската е елемент, който има много важна функция при пластмасовите тръби, които се монтират чрез муфа и гумен уплътнител. че гумения уплътнител да остане в правилна позиция и да не бъде избутан навътре в тръбата. Всички тръби, които са предназначени за монтаж чрез муфа и гумен уплътнител, се произвеждат с фабрична фаска. Това се прави за улеснение на Основното предназначение е да подведе тръбата правилно при монтажа в муфата, така инсталатора, а и да се гарантира правилният ъгъл на скосяване. Доказано е, че правилният ъгъл на фаската е предпоставка за лесен и правилен монтаж. Доста често този елемент се неглижира, което води до избутване на гумения уплътнител от жлеба му и до неводоплътна връзка.
Правилният ъгъл на фаската при пластмасовите тръби е 15⁰

Като в зависимост от диаметъра дължината на скосяването е различна.

 

DN(диаметър) 32 40 50 70 100 125 150
b(мм) 4 4 4 4 6 6 7

Има инструменти за рязане на пластмасови тръби, които при самото рязане скосяват тръбата, при което не е нужно да се правят допълнителни манипулации. Но ако не ползвате такива е нужно фаската да се направи ръчно. На пазара има огромно разнообразие от инструменти в различни ценови диапазони. Най-популярни са шабър, пила или за по-малките диаметри специална острилка.

Онлайн магазин

Оторизирани дистрибутори