Технология на производство на двуслойни гофрирани канализационни тръби от полипропилен тип Pragma

Екструдери

Eкструдерът е мястото респ. машината, в която полипропиленовият гранулат се стапя и с помощта на шнек се уплътнява и хомогенизира, за да може в пресовачната глава да му се придаде окончателната форма.

Двете линии в завода на „ПАЙПЛАЙФ БЪЛГАРИЯ” ЕООД в гр. Ботевград са окомплектовани с две двойки екструдери производство на фирмата „Синсинати”. На линията за PRAGMA 160 до 400 са Monos + 60 – 37 G и Monos + 75 – 37 G, а на линията за  PRAGMA 500 до 1000 - са Monos + 90 – 37 G и Monos + 75 – 37 G.

В екструдерите полипропилена РР се загрява, хомогенизира и оцветява равномерно. За цялостния контрол на процесите, свързани с качеството на подготвения материал, контрол на температурата в зоната на екструдера и принадлежащите му инсталации, както и възможността да свърже цялото оборудване по линията, се използва дигитално устройство за управление.

Оформянето на двата слоя на тръбата за PRAGMA се извършва от два екструдера. За гладкия вътрешен слой е екструдер MONOS+60-37G , а за горния гофриран слой е MONOS+75-37G.

Оформянето на двата слоя на тръбата за PRAGMA ID се извършва от два екструдера. За гладкия вътрешен слой е екструдер MONOS+75-37G, а за горния гофриран слой е MONOS+90-37G.

 

Коругатор( гофрираща машина)

Загрятата и размекната маса от РР чрез формуващата глава се нагнетява в инсталацията за формуване на двуслойната тръба (коругатор).
В зависимост от произвеждания продукт PRAGMA или PRAGMA, се използва различен коругатор – HD 500 или HD 1200.

Горният гофриран слой се формува посредством вакуумиране от вакуумпомпа. Вакуумпомпата  е разположена в отделно помещение.

Вана

Оформената тръба преминава в инсталацията за охлаждане-вана, където чрез впръскване на студена вода пластмасата се охлажда.

Трион

Охладената непрекъсната тръба се нарязва на приетата дължина на машината за планетарно рязане. Планетарният трион е модел TRS/D 500 на фирма SICA Италия (за PRAGMA продуктите).

Ротационно заваряване на муфи и изпитване


Отрязаната тръба се придвижва да машината за монтаж на муфата. За   PRAGMA муфите се изготвят отделно и се монтират чрез фрикционно залепване (заваряване с триене).

Идващата тръба от оста на технологичната линия се прехвърля механично към станцията за залепване (заваряване) и чрез завъртане на монтираната муфа и постепенното приближаване и притискане на тръбата към нея се осъществява заваряването между тях.
Тръбата със заварената муфа се прехвърля на станцията за проверка на плътността на връзката чрез проба със сгъстен въздух.
Качествените тръби се придвижват надлъжно към станцията за подреждане на тръбите, пакетиране и експедиране в склада за готова продукция.

Подсилване със стъклопластова лента

Използва се само при продуктите от серията PRAGMA DN500 – DN1000, за подсилване на отлятата на линията муфа (inline socket).

След като тръбата бъде отрязана на съответния размер и готова за опаковане, но преди да напусне линията, преминава през допълнителна обработка – около муфата се навива два пъти стъклопластова лента (за допълнително подсилване) и се заварява.

 

 

 

EN

Find all needed documents in English and other available languages! Or contact us for further information!

Follow the link

Онлайн магазин

Оторизирани дистрибутори