Choose your region
Контакт · Languages: BG | EN
Menu

Еднослойни тръби от полиетилен 100RC– тип Robust RC

Какво представляват тръбите ROBUST RC

 • Представляват полиетиленови тръби, създадени, за да бъдат предложени значителни предимства по отношение съкращаването на разходи и допълнителна сигурност на инсталационните фирми и компаниите за обществено обслужване.
 • Тръбите ROBUST RC са еднослойни компактни тръби от PE100RC с допълнителен защитен слой от полипропилен (PP), с възможност за интегрирана детекторна жица. Външния защитен слой играе ролята на защитна възглавница около основната тръба. Той защитава от износване, надраскване и увреждане от момента на производството до самата инсталация, а дори и след това.
 • Тръбите ROBUST RC са създадени с особено внимание към устойчивост срещу въздействието на камъните. Външния слой от полиетилен способства за разпростирането на натиска на камъните върху по-голяма повърхност и спомага за зашита на вътрешната тръба от увреждане.

Защо да използвате тръбите ROBUST RC

 • Защитния слой от компактен РР дава допълнителна сигурност срещу образуване на шупли и оттам на пукнатини прискладиране, транспорт, разтоварване и полагане.
 • Вградената детекторна жица спестява време за прокарването на допълнителна детекторна лента над тръбата.
 • Поставянето на допълнителна детекторна лента е възможно само при траншейно полагане с обратна засипка. При без траншейно полагане водопроводът няма да има детекторна лента и по-трудно ще може да се локализира.
 • Идеално решение за полагане без пясъчно легло.
 • Идеално решение за всички видове технологии за безизкопно полагане.
 • Бърза и лесна инсталация.

Спецификация

Напорен водопровод EN12201

Газопровод EN1555
Изпитванията на тръбите ROBUST RC са съгласно изискванията на ÖVGW/GRIS PW 405/1. Вписани са в списъка на ÖVGW-марка за качество. (виж становище PW 405 и PAS 1075)   

Предимства

 • Спестяват се от разходите за инсталиране
 • Тръбите са защитени по време на транспортиране и на мястото, на което ще бъдат инсталирани
 • По-кратко време за инсталиране
 • Предимства за околната среда

Устойчивост

 • С тръбите ROBUST RC се борави така както с обикновени полиетиленови тръби , но с допълнителна защита на горния слой който дава още по-голяма сигурност и устойчивост при по-агресивни работни условия. 
 • Тръбите са устойчиви на наранявания – благодарение на своя дизайн те могат да функционират задоволително, дори когато е отнет до 10% от вътрешния слой на тръбата.

Спускане и полагане на тръбите

Тръбите ROBUST RC могат да се поставят с използването на най-модерните технологии за инсталиране без необходимост от изкопни работи. Тръбите се оставят навити на кангали или пръти, за да могат да се заваряват челно и да се свързват една с друга с цел полагането им по продължение на трасето на тръбопровода. Използването им гарантира, че в по-голямата част от случаите предпазният им слой предотвратява въздействието на абразията.

Свързване

Куплиране на тръби на челна или на ел.заварка е напълно приложима между стандартна тръба от ПЕВП и тръба тип Robust RC, между тръба тип Robust и Robust RC, както и между две тръби тип Robust RC.

Трябва да се има в предвид, че при тръбите с допълнителен защитен слой от PP, непосредствено преди заварката (челна или електрофузионна), той трябва да се отстрани в зоната около заварката. Това е важно изискване, т.к. полиетиленът, от който е направена основната тръба и полипропиленът, от който е направен защитния слой, са с различни индекси на стопилка и дори първоначално да има сплавяване и дифузия между двата материала, в дългосрочен план ще настъпи разсъединяване между тях, оттам загуба на здравина на заварката и авария на тръбопровода.

Как да отстраним външния слой на тръбата?

Компанията Пайплайф е разработила специален инструмент за отстраняване на външния слой на тръбата и подготвяне на вътрешния слой за заваряване. Инструментът е лек и лесен за употреба. Служи както за отстраняване на горния слой в края на тръбата, така и за направа на отвор за поставяне на скоба. Инструментът е създаден за предотвратяване на щети върху повърхността на вътрешната тръба.

Полагане на Robust RC.

Още информация

 

rob1
Instrument_NewStie