Choose your region
Контакт · Languages: BG | EN
Menu

25.02.2016 - Solid Pipe срещу PVC Coex

Новият продукт на Пайплайф  Solid Pipe е пример за това как може да използваме добрите качества на старата, вече позабравена, компактна тръба от PVC, технологията на  по-новата трислойна Соех тръба  в съчетание с едно иновативно решение, а именно добавянето на карбон в средния слой, за да получим качествено нов, по-добър продукт.

Каква е историята на различните видове PVC тръби?

Първите тръби от PVC в света, а и у нас, са се произвеждали по така наречената компактна технология, където разтопения материал се екструдира в един еднороден, хомогенен слой. Така се е получавала тръба от един материал по цялото сечение. След време се е появила Coex  технологията (ко-екструдиране или едновременно екструдиране на няколко слоя), където тръбата е от три слоя – външният и вътрешният от PVC, а средния слой от материал, получен чрез разпенване на PVC. Така имаме два материала – компактно PVC и разпенено PVC.

Тъй като външния и вътрешен слой са сравнително тънки спрямо средния слой, който преобладава в сечението, се получава тръба изградена повече от разпенено PVC отколкото от компактно (плътно). Предимството на този вид тръби (така наречените трислойни) е доста по-ниското тегло заради преобладаващия разпенен материал, а от там и по-ниската цена. Но идва и основния недостатък – по-голямата крехкост на тръбата, особено при ниски температури под 10-15 °С, което води до повишена чупливост и повече разход на тръби на строителните обекти, където с тези продукти не се работи с особено внимание, а освен това има дейности по транспорт, складиране, подготовка за монтаж и т.н. което също води до потенциален риск от счупване при изпускане или невнимателна манипулация.

Заради по-ниската цена, а и заради подвеждащото мнение, че трислойната тръба би трябвало да е по-здрава тези тръби тотално завзеха ВиК пазара в България и производството на компактни PVC тръби умря. Но в страни като Австрия, Германия, Франция и др. компактните тръби запазиха позиции заради повишените изисквания и безкомпромисност по отношение на качество и на практика на тези пазари не се допусна въвеждането на Соех тръби с разпенено PVC.

При Solid Pipe имаме комбинация от Coex технологията и компактното екструдиране. Тръбата пак е трислойна, но средния слой не е от разпенено PVC, а също от компактно, плътно PVC, но с добавен карбон. Карбонът подобрява поведението на тръбите и елиминира слабостите на останалите PVC тръби.  Резултатът е една много по-здрава, твърда и нечуплива тръба в сравнение със стандартните трислойни Соех тръби с пяна. Освен това заради съчетанието на PVC с карбон тръбата Solid Pipe може да е с по-малка дебелина на стената и пак да има по-голяма коравина от съответната трислойна Соех тръба. Така ценовата разлика между Solid Pipe и Соех PVC  става несъществено малка при тръби с еднаква коравина, например SN2 или SN4.

Поради безспорните преимущества Solid Pipe става все по-популярна и предпочитана от инсталаторите в България. Тъй като основната част от производството е предназначена за австрийския пазар Пайплайф България предвижда съвсем скоро да увеличи значително обема на производство както и обхвата на произвежданите диаметри, за да задоволи търсенето и на българския пазар.